Topuk Dikeni Ankara
Topuk dikeni Ankara, topuk kemiği ile taban çukuru isimli ayak bölgesinde meydana gelen kalsiyum birikintisidir. Ayaklar, hareket sisteminin en önemli uzuvları arasında yer alırlar. Bedenin tüm ağırlığını taşıyabilmelerine; yürüme ve koşma gibi aktiviteleri sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmelerine olanak sağlayan, özel bir anatomik yapıya sahiptirler. Bununla birlikte hamilelikten tekrar eden travmalara, uygun olmayan ayakkabı kullanımından obeziteye kadar pek çok etmen ayakları ilgilendiren rahatsızlıklara yol açabilir. Bu rahatsızlıkların başında da topuk dikeni gelir.
Topuk dikeni her on kişiden 1 veya 2’sini etkileyen, görece yaygın bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde bireyin günlük yaşamını, iş hayatını ve sosyal yaşantısını olumsuz etkileyebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Topuk dikeni tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Topuk dikeni kendi kendine geçer mi?’’, ‘’Topuk dikeni tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara topuk dikeni tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Topuk Dikeni Nedir?
Topuk dikeni, ayağın topuk bölgesinde meydana gelen, 0,5 santimetre boyutlarında olan ve bölgede ağrı hissine yol açan kalsiyum birikintisidir. Topuk dikeni bölgedeki dokuların sık sık iltihaplanması ve zarar görmesi sonucu meydana gelebilmektedir. İlerleyen dönemlerde bireyin günlük yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir, bireyin çalışmasını güçleştirebilir.
Topuk Dikeni Neden Olur?
Topuk bölgesinde özel bağ dokular, kaslar ve benzer dokular yer alır. Bu dokular ayağın işlevselliği için son derece önemlidirler. Eğer topuk bölgesinde yer alan bu dokular tekrarlayan yaralanma ve enfeksiyon süreçlerinden geçerlerse bölgede kalsiyum birikimi gibi sorunlar görülebilir. Topuk bölgesinde meydana gelen kalsiyum birikimi ise uzun vadede topuk dikeni oluşmasına yol açar. Ayak yapısına uygun ayakkabı giymemek, ayakta çalışmak, zorlu çalışma şartlarına sahip olmak ve genetik faktörler topuk dikenlerinin ortaya çıkma ihtimalini arttırabilirler.
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
Topuk dikeni belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Uzun bir dinlenme sürecinin ardından, ayağa ilk kalkıldığında ilgili ayakta keskin bir ağrı hissedilmesi. Bu durum özellikle de sabahları yeni uyanıldığında ve ayağa kalkıldığında deneyimlenir.
- Topukta iltihap bulunması ve buna bağlı olarak topuğun şişmesi.
- Topuk bölgesinde gün içerisinde, hafif veya orta ölçekli ağrılar hissedilmesi.
- Topuğun hemen altında, ağrının bulunduğu yerde kemiği andıran bir çıkıntı bulunması.
- Ayaklarda ve özellikle de topuk bölgesinde yürümeye, harekete karşı hassasiyet bulunması.
Topuk dikeni belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilerin şiddeti, topuk dikeninin ne kadar ilerlemiş olduğuna göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Topuk Dikeni Kimlerde Görülür?
Topuk dikeni hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir sorundur. Genellikle orta yaşlardan sonra edinilir. Sporcular da görece daha sık görülse de ayakta çalışan bireylerde de sıklıkla görülebilir. Özellikle de uygun bir ayakkabı ile çalışmayan, sürekli ayakta durması gereken bireylerde yaygındır.
Topuk Dikeni Kendiliğinden Geçer Mi?
Topuk dikeni, nadiren de olsa uygun şartlar sağlandığında kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak ilerlemiş olan topuk dikenlerinin tedavi olmaksızın erimesi son derece zordur. Bu yüzden topuk dikenlerinin kendi kendine geçmesi beklenmemelidir.
Topuk Dikeni Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Topuk dikeni tedavi edilmediği takdirde gelişim göstererek günden güne birey için daha da ağrılı bir rahatsızlık haline gelebilir. Hatta ilerleyen dönemlerde bireyin iş hayatına devam etmesini, günlük işlerini yapmasını ve sosyal yaşama entegre olmasını son derece zorlaştırabilir. Bu yüzden topuk dikenlerinin tedavisi aksatılmamalıdır.
Topuk Dikeni Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Topuk dikeninin tedavi süresi, tedavi sırasında kullanılan yöntemin türüne göre değişiklik gösterebilir. Genellikle tedaviyi takip eden birkaç gün içerisinde, semptomatik tedaviler sayesinde hastanın şikayetleri fark edilir ölçüde azalır. Hastalık da genel olarak 15 ila 20 günde gerilemeye başlar.
Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?
Topuk dikeni tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulabilir. Bu uygulamalar arasında nöral terapi, proloterapi, ilaç tedavileri ve cerrahi operasyon yer almaktadır. Medikal tedavi uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedaviye başvurulmaktadır. Topuk dikeni tedavisinin bir diğer önemli parçası ise fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecidir. Bu süreçte plantar fasya ve baldır bölgesini hedefleyen özel egzersiz planlamaları yapılır. Bu egzersizler sayesinde bireyin şikayetleri önemli ölçüde giderilebilir.
Ankara Topuk Dikeni Tedavisi Fiyatları
Ankara topuk dikeni tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.