Sporcu Sakatlıkları Ankara
Sporcu sakatlıkları Ankara, spor aktivitelerinin hazırlıksız ve gerekli ekipmanlar kullanılmadan yapılması sonucu meydana gelebilen, ciddi hareket sistemi sorunlarına yol açabilen yaralanmalardır. Spor aktiviteleri, insan bedenin aktif ve sağlıklı kalabilmesi için son derece önemlidirler. Bu aktiviteler metabolizmanın ideal bir şekilde çalışmasına yardımcı olur, kasların gelişmesine olanak sağlar ve bireyin kendisini çok daha zinde hissetmesini sağlarlar. Bu yüzden de her yaştan ve cinsiyetten bireye, yaşlarına ve fiziksel yetilerine uygun bir spor aktivitesi yapmaları tavsiye edilir. Bununla birlikte bu aktiviteler, mümkünse başlarda bir uzman gözetiminde, koruyucu ekipmanlar kullanılarak, kurallar dahilinde yapılmalıdır. Aksi takdirde bireyler bu aktiviteler sırasında kazalar yaşayabilir ve kendilerine zarar verebilirler. Sporcu sakatlıkları hem profesyonel sporcuları hem de ilgili sporla amatör olarak ilgilenen bireyleri etkileyebilir. Yazımızın devamında ‘’Sporcu sakatlıkları neden olur?’’, ‘’Sporcu sakatlıkları neden ihmal edilmemelidir?’’, ‘’Sporcu sakatlıkları arasında neler yer alır?’’ ve ‘’Sporcu sakatlıkları nasıl tedavi edilirler?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara sporcu sakatlıkları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Sporcu Sakatlıkları Nelerdir?
Sporcu sakatlıkları, fitness, vücut geliştirme, antrenmanlar, koşu, bisiklet ve rekabetçi spor aktiviteleri sırasında meydana gelen yaralanmalar olarak tanımlanabilir. Sporcu sakatlıkları sırasında kemikler, bağ dokular, kas dokuları ve cilt dokusu ciddi ölçüde hasar alabilir. Bu sakatlıkların ardından birey ilgili bölgeyi işlevsel bir şekilde kullanmakta zorluk çekebilir. Sporcu sakatlıklarının tedavisi hastanın şikayetlerini sonlandırmaya, bölgenin ideal bir şekilde iyileşmesini sağlamaya ve bölgenin yeniden işlevsel olmasına yardımcı olmaya yöneliktir.
Sporcu Sakatlıkları Neden Olur?
Sporcu sakatlıklarının nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Koruyucu ekipman kullanmadan spor yapmak.
- Yapılan spor hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak.
- Öncesinde hazırlık ve ısınma egzersizleri yapmadan direkt olarak spor aktivitesine geçmek.
- Güvenli olmayan bir ortamda spor yapmak.
- Rekabetçi sporlarda, karşı tarafın yaptığı olumsuz davranışlar.
Sporcu sakatlıkları bu gibi nedenlerden meydana gelebilir.
Sporcu Sakatlıkları Belirtileri Nelerdir?
Sporcu sakatlıkları nedeniyle meydana gelebilecek şikayetler arasında şunlar bulunur:
- Ani ve şiddetli ağrı.
- İlgili bölgede kanama.
- Baş dönmesi ve kusma.
- Bilinç kaybı
- Kemik kırıkları.
- Ciddi yumuşak doku yaralanmaları, açık yara meydana gelmesi.
- İlgili bölgede hareket kısıtlılığı.
- Hareket ile artan ağrı hissi.
- İlgili bölgede şişlik, ödem ve morluk oluşumu.
Sporcu sakatlanmaları sırasında, sakatlanmanın türüne göre bu gibi şikayetler deneyimlenebilir. Bu şikayetleri deneyimleyen kişilerin vakit kaybedilmeksizin bir acil servise götürülmesi tavsiye edilir. İlk müdahalenin ardından, fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru tarafından daha kapsamlı tedavi ve rehabilitasyon planlaması yapılabilir.
Sporcu Sakatlıkları Kimlerde Görülür?
Sporcu yaralanmaları ve sakatlıkları, genellikle bir spor ile amatör olarak ilgilenen bireylerde görülür. Bununla birlikte rekabetçi sporlarda profesyonel olarak, yıllardır bu sporla ilgilenen bireylerde dahi sporcu sakatlıkları meydana gelebilir.
Sporcu Sakatlıkları Neden İhmal Edilmemelidir?
Sporla profesyonel veya hobi düzeyinde amatör olarak ilgilenen her birey, sportif aktiviteler sırasında küçük kazalar deneyimlemiştir. Bununla birlikte bazen tekrarlayan küçük kazalar, bazen ise ciddi bir kaza; bireyin son derece şiddetli ağrı hissi duymasına neden olabilir. Hatta birey bu kazalar sonucu ilgili vücut bölgesini eskisi kadar rahat kullanmakta zorluk çekebilir. Eğer bu kazalar sonrası bölgenin tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonu gecikirse bölgede kalıcı hasar meydana gelebilir. Bu yüzden sporcu sakatlıkları ihmal edilmemelidir.
Sporcu Sakatlıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bazı küçük ölçekli kazalar ve sakatlıklar, bazen yalnızca düzenli dinlenme ve küçük bir bakım rutini ile giderilebilir. Bazen ise hastanın ilgili bölgesini yeniden işlevsel olarak kullanabilmesi için kompleks tedavi uygulamaları gerekir. Eğer bu uygulamalar gerçekleştirilmezse ilgili bölgenin hareket açıklığı azalabilir, ağrı hissi kronikleşebilir. Hatta bazı durumlarda birey, ilerleyen dönemlerde uzvunu bile kaybedebilir.
Sporcu Sakatlıkları Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Sporcu sakatlıklarının tedavi süresi, sakatlığın türüne, konumuna, sakatlığı gidermek için yapılan tedavi uygulamasına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Sporcu Sakatlıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sporcu sakatlıklarının tedavisinde farklı uygulamalara başvurulabilir. Öncelikle sakatlanmanın ve yaralanmanın şiddetini belirlemek, hangi dokuların ne derece zarar gördüğünü öğrenmek için çeşitli görüntüleme uygulamaları gerçekleştirilir. Daha sonra ise ilgili bölgedeki doku hasarını gidermeye ve bireyin tedavi boyunca sahip olduğu şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalar yapılır. Bununla birlikte sporcu sakatlıklarının tedavisinde vazgeçilmez olan en önemli süreç fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecidir. Bu süreçte fizik tedavi doktoru hastanın genel sağlık durumunu ve sakatlığını detaylı olarak analiz eder. Daha sonra ise tamamen hastanın ihtiyaçlarına yönelik olan, tedavi aşamaları boyunca güncellenen bir tedavi programı hazırlar. Bu program içerisinde sıcak uygulama işlemleri, özel egzersizler ve benzer uygulamalar yer alabilir.
Ankara Sporcu Sakatlıkları Tedavisi Fiyatları
Ankara sporcu sakatlıkları tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.