Skolyoz Ankara
Skolyoz Ankara, omurganın sağ veya sol tarafa doğru eğik olması ile karakterize olan, görece yaygın bir omurga deformitesidir. Vücut çatısı olarak tabir edilen omurga, yaşamsal fonksiyonlarımızın ideal bir şekilde yerine getirilmesinden, basit fiziksel aktivitelerin gerçekleştirilmesine kadar pek çok farklı konuda rol sahibidir. Barındırdığı ve dış etmenlerden koruduğu sinir demetleri sayesinde beyin ile bedenin geri kalanı arasında adeta bir bağlantı hattı oluşturur. Bununla birlikte bazen doğumsal olarak bazen ise gelişim çağında deneyimlenen rahatsızlıklar sonucu omurga ideal duruşunu yitirebilir. Normaldeki pozisyonuna kıyasla sola veya sağa doğru eğilmiş olabilir. Omurga eğriliği veya skolyoz olarak bilinen bu rahatsızlık, omurga deformiteleri arasında en sık rastlanılanlardan biridir. Yazımızın devamında ‘’Skolyoz tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Skolyoz tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Skolyoz kendi kendine geçer mi?’’ ve ‘’Skolyoz tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara skolyoz tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Skolyoz Nedir?
Skolyoz, omurganın eğri bir yapıya sahip olması ile karakterize olan, genellikle ergenlik çağında ortaya çıkan bir omurga deformitesidir. Omurga eğriliği gibi isimlerle de bilinen skolyoz hastalığı, ilerleyen evrelerde oldukça ciddi duruş bozukluklarına (postür sorunlarına) neden olabilmektedir. Skolyoz hastalığı günümüzde, ilerleme durumuna ve şiddetine göre farklı uygulamalar ile tedavi edilebilmektedir.
Skolyoz Neden Olur?
Skolyoz nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Serebral palsi gibi doğumsal hastalıklar skolyoz oluşumuna yol açabilir.
- Vitamin ve mineral eksikliği skolyoz oluşumuna neden olabilir.
- Diyabet hastalığı gibi kronik rahatsızlıklar skolyoz hastalığının gelişmesine sebep olabilir.
- Omurga bölgesini etkileyen, sık sık tekrar eden veya kronikleşmiş olan enfeksiyon hastalıkları skolyoza yol açabilir.
- Omurga yaralanmaları ve çeşitli kalıtsal faktörler skolyoz oluşumunda rol oynayabilir.
Skolyoz bu gibi nedenlerden ortaya çıkabilir. Bazen ise skolyozun neden ortaya çıktığı tespit edilemeyebilir. Bu durumda da skolyozu tedavi etmek mümkündür.
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Kürek kemiklerinden birinin, diğerine kıyasla daha belirgin bir görünüme sahip olması.
- Kalça bölgesinin bir tarafının, diğer tarafa kıyasla daha çıkık bir görünüme sahip olması.
- Omurga şeklinde değişiklik ve anormallik bulunması.
- Göğüs kafesinin sağ veya sol yana yönelmiş olacak şekilde, öne doğru çıkık olması.
- İlerleyen vakalarda sırt ve bel ağrıları.
- Baş ile vücudun aynı hizada bulunmaması.
- Özellikle de öne doğru eğilirken sırt yanları arasında yükseklik farkı bulunması.
- Otururken veya ayakta dururken zorlanmak.
- Kaburgaların, önden veya arkadan bakılırken simetrik olmayan bir görünüme sahip olması.
- Düz bir postürdeyken serbest bırakılan kollar arasında asimetri.
Skolyoz belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Skolyoz Kimlerde Görülür?
Skolyoz her yaştan bireyde görülebilmektedir. Hatta doğumsal bir hastalık olan serebral palsiye bağlı olarak bebeklerde de skolyoz başlangıcı görülebilir. Bununla birlikte skolyoz erkek çocuklarında en sık 13 ila 18 yaşlarında görülür. Kız çocuklarında ise 11 ila 18 yaşları arasında görülmesi daha yaygındır. Yani skolyozun çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkması beklenir.
Skolyoz Kendiliğinden Geçer Mi?
Skolyozun kendiliğinden düzelme ihtimali son derece düşüktür. Hatta uygun bir tedavi uygulaması ile müdahale edilmediğinde ve gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapılmadığında skolyozun şiddeti artış gösterebilir. Bu yüzden skolyozun kendi kendine geçmesi beklenmemelidir.
Skolyoz Egzersiz İle Düzelir Mi?
Skolyoz, özel egzersiz uygulamaları ve fizik tedavi uygulamaları sayesinde tedavi edilebilir. Bu uygulamalar sayesinde skolyozun ilerlemesi durdurulabilir, omurganın ideal bir pozisyon kazanması sağlanabilir. Bu uygulamaların yetersiz kaldığı durumlarda ise cerrahi tedavilere başvurulmaktadır.
Skolyoz Ameliyat Gerektirir Mi?
İlerlemiş olan ve fizik tedavi ile giderilemeyen skolyoz vakalarında skolyoz ameliyatına başvurulabilir. Özellikle de skolyozun bazı türlerini tedavi etmek için bu cerrahi operasyona sıklıkla başvurulmaktadır.
Skolyoz Tehlikeli Mi?
Skolyoz, bazı durumlarda tehlikeli tabloların oluşmasına neden olabilir. Mesela fark edilmemiş ve dolayısıyla da tedavi sürecine başlanılmamış olan skolyoz vakalarında, omurga zaman içerisinde akciğere baskı yapabilir. Buna bağlı olarak da potansiyel olarak bireyin hayatını tehdit eden ve acil müdahale gerektiren sorunlar ortaya çıkabilir.
Skolyoz Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Skolyoz tedavisi, omurga bölgesinin tedaviye olan yanıtına göre aylarca devam edebilmektedir. Bu süre omurgadaki eğriliğin miktarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.
Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Skolyoz tedavisi kapsamında, eğer omurgadaki eğrilik 30 derecenin altındaysa 6 aylık düzenli doktor kontrolü yapılması yeterli olabilir. 30 ila 40 derece arasındaki eğriliklerde özel fizik tedavi uygulamaları, egzersizler ve korse kullanımı gibi süreçler ile skolyoz kontrol altına alınabilir. Eğer eğrilik 50 derece ve üzerindeyse ameliyat gerekli olabilir. Doktorunuz tedavi sürecini tamamen size ve omurga yapınıza özel olarak planlayacaktır.
Ankara Skolyoz Tedavisi Fiyatları
Ankara skolyoz tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.