Romatizmal Hastalıklarda Beslenme Ankara

Romatizmal hastalıklarda beslenme Ankara, romatizmal hastalıklar nedeniyle meydana gelen şikayetlerin azaltılması ve bireyin beden sağlığının korunması amacıyla düzenlenmelidir. İnsan bedeni, yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji ise vücut tarafından, tüketilen besin maddeleri ve oksijen kullanılarak üretilir. Ancak beslenmenin tek fonksiyonu bedene enerji kaynağı sağlamak değildir. Sağlıklı bir beslenme düzenine ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olan bireyler; beslenme sayesinde ihtiyaç duydukları mineralleri, vitaminleri ve benzer destekleyici maddeleri de alırlar. Sağlıksız veya önerilmeyen beslenme alışkanlıklarına sahip olan bireyler ise bu alışkanlıklar sebebiyle ileride ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler. 

Buna ek olarak var olan hastalıklarının da şiddetlendiğini, deneyimledikleri şikayetlerin onları çok daha ciddi bir şekilde etkilediğini hissedebilirler. Romatizmal hastalıklar gibi otoimmün hastalıkların da beslenme alışkanlıkları ile çok ciddi bir ilişkisi vardır. Bu yüzden romatizmal hastalıklara sahip olan bireylere beslenme alışkanlıklarını düzenlemeleri ve sağlıklı beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Romatizmal hastalıklarda beslenme neden önemlidir?’’, ‘’Romatizmal hastalıklarda beslenme alışkanlıkları nasıl olmalı?’’, ‘’Romatizmal hastalıklarda beslenme nasıl düzenlenmeli?’’ ve ‘’Romatizmal hastalıkları olanlar için zararlı beslenme alışkanlıkları nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara romatizmal hastalıklarda beslenme hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Romatizmal Hastalıklarda Beslenme Neden Önemlidir?

Romatizmal hastalıklar, vücudun kendi bağışıklık sistemi elemanlarının, vücudun sağlıklı hücrelerine saldırması ile ortaya çıkarlar. Yani romatizmal hastalıklar, lenfödem gibi otoimmün hastalık kategorisinde yer alırlar. Romatizma durumunda, genetik etmenlerin ve benzer süreçlerin etkisi ile bağışıklık sistemini meydana getiren mekanizmalar ve hücreler; vücudun kendi, sağlıklı hücrelerine karşı reaksiyon göstermeye başlarlar. Bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bağışıklık sisteminin gösterdiği bu reaksiyonlar ile bireyin beslenme alışkanlıkları arasında önemli bir ilişki vardır. Beslenme ile vücuda alınan bazı öğeler, bağışıklık sisteminin normalden daha agresif çalışmasına neden olabilirler. Bu da romatizmal hastalıkların şiddetini arttırır. Bu yüzden romatizmal hastalıklara sahip olan bireylere, doktorlarının ve beslenme danışmanlarının önerdikleri şekillerde beslenmeleri tavsiye edilir.

Romatizmal Hastalıklar Nelerdir?

Romatizmal hastalıklar, kas ve iskelet sistemini oluşturan yumuşak ve sert dokuları etkileyen, ciddi ağrı sorunlarına ve işlev kaybı gibi sıkıntılara neden olabilen hastalıklardır. Romatizmal hastalıklar eklemleri ve kasları etkileyebilirler. Genel olarak ise vücudu meydana getiren pek çok dokuyu ve organı etkileme potansiyelleri vardır. Bu yüzden ihmal edilmemeleri ve en yakın zamanda kontrol altına alınmaları gerekmektedir.

Romatizmal Hastalıklar Neden Olur?

Romatizmal hastalıklara yol açabilecek pek çok etmen vardır, bu etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Genetik etmenler, yani ile üyelerinden birinde romatizmal hastalık olan kişilerde de romatizmal hastalıklar görülebilir.
  • İlerleyen yaşa bağlı olarak romatizmal hastalıklar gelişebilir.
  • Romatizmal hastalıklar kadınlarda, erkeklere kıyasla üç kat daha çok görülürler. Yani bireyin cinsiyeti de bir risk faktörüdür.
  • Obezite gibi hastalıklar romatizmal hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırabilir.
  • Çevresel faktörler, bahsi geçen diğer faktörler ile birleşerek romatizmal hastalıkların meydana gelme riskini arttırabilir.

Bahsetmiş olduğumuz durumlar, romatizmal hastalıkların meydana gelmesine neden olabilirler. Romatizmal hastalıklar genel olarak bağışıklık sistemi hücrelerinin, sağlıklı vücut hücrelerine saldırmaları ve bu hücrelere karşı reaksiyon göstermeleri sonucu ortaya çıkmaktadır.

Romatizmal Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Romatizmal hastalıkların belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Diz bölgesinde, ayaklarda ve dirsek bölgelerinde hissedilen ağrı hissi.
  • Birden fazla eklem bölgesini ilgilendiren ve şiddetli olabilen ağrı hissi.
  • Kronik yorgunluk, sürekli bitkin olma hissi.
  • Yüksek ateş.
  • Saç dökülmesi.
  • Gözlerde tahriş ve yanma hissi.
  • Ağız kuruması.
  • Bedenin çeşitli bölgelerinde beze oluşması.
  • Sabah saatlerinde şiddetli eklem sertliği.
  • Bel ve boyun ağrıları.
  • Göğüs ağrısı.
  • Nefes darlığı.
  • Fiziksel aktivite sırasında zorlanma ve hareket kısıtlılığı.

Romatizmal hastalıkların belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Romatizmal Hastalıklarda Beslenme Nasıl Düzenlenmeli?

Romatizma hastalarına şu gibi beslenme alışkanlıklarını tercih etmeleri tavsiye edilir:

  • Öğünler sırasında mutlaka alınan kalorinin bir kısmı sebzelerden gelmelidir. Bu süreçte farklı sebze türleri tüketilebilir. Ancak nişasta içeren patates gibi sebzeler önerilmemektedir.
  • Düşük glisemik indeksli, tam tahıllı gıdalar tüketilmelidir.
  • Tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengin gıdalar tüketilmeli.
  • Et ürünleri sınırlandırılması ve mümkünse bitkisel protein tercih edilmeli.
  • Gün içerisinde yeterli miktarda sıvı tüketilmeli.

Romatizmal hastalıklara sahip olan bireyler bu şekilde beslenebilirler. Ancak elbette bu süreçte bir profesyonelle görüşülmeli ve onun önerileri doğrultusunda bir diyet oluşturulmalıdır.

Ankara Romatizmal Hastalıklarda Beslenme Danışmanlığı Fiyatları

Ankara romatizmal hastalıklarda beslenme danışmanlığı fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button