PRP Tedavisi Ankara
PRP tedavisi Ankara, kanın içerisinde yer alan iyileştirici hücrelerin saflaştırılması ile elde edilen sıvıyı, yıpranmış veya hasarlı bir vücut bölgesine enjekte ederek yapılan, uygulandığı bölgedeki iyileşme sürecini hızlandırmasıyla bilinen bir tedavidir. Kan, insan vücudunun fonksiyonel ve sağlıklı kalabilmesi için son derece önemlidir. İçerisinde dokuların beslenmesini ve enerji elde etmesini, dolayısıyla da sorunsuz bir şekilde çalışabilmesini sağlayan oksijen ve besin öğeleri gibi yapılar barındırır. Ancak kanın tek görevi dokuların beslenmesini ve hücre artıklarının tahliye edilmesini sağlamak değildir.
Bünyesinde barındırdığı platelet isimli trombosit hücreleri sayesinde aynı zamanda doku hasarlarının giderilmesinden de sorumludur. Ancak bazen doku hasarının bulunduğu bölgeye yeterli miktarda ulaşamaz. Bu da dokunun iyileşme sürecini yavaşlatır ve bireyin şikayetlerinin çok daha uzun süre devam etmesine neden olur. Bu gibi durumlarda PRP tedavisi sayesinde bölgedeki doku iyileşme süreçlerini aktifleştirmek ve hızlandırmak mümkündür. Yazımızın devamında ‘’PRP tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’PRP tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’PRP tedavisinin faydaları ve avantajları nelerdir?’’ ve ‘’PRP tedavisi kaç seans yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara PRP tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
PRP Tedavisi Nedir?
PRP tedavisi, kişinin kendi kanından elde edilen trombosit açısından zengin plazma sıvısının, vücudun herhangi bir bölgesindeki doku hasarını gidermek amacıyla kullanılmasına olanak sağlayan tedavidir. PRP, Platelet Rich Plasma kelimelerinin baş harflerinden meydana gelir. Anlamı ise iyileştirici platelet hücreleri bakımından zengin plazma sıvısıdır. PRP tedavisi günümüzde rejeneratif tıp kapsamında en sık gerçekleştirilen uygulamalardan biridir. PRP tedavisi kadar sık gerçekleştirilen bir diğer uygulama ise kök hücre tedavisidir. Bu uygulama hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kök Hücre Tedavisi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
PRP Tedavisi Neden Yapılır?
PRP tedavisi şu gibi amaçlarla yapılabilir:
- Uygulandığı bölgedeki hasarlı dokuların yeniden iyileşme sürecine girmesine yardımcı olmak.
- Bölgede devam eden iyileşme sürecini desteklemek ve hızlandırmak.
- Dokuların yeniden bütünlük kazanmalarına yardımcı olarak, eskisi gibi işlevsel bir yapıya kavuşmalarını sağlamak.
PRP tedavisi bu amaçlar doğrultusunda vücudun farklı bölgelerine uygulanabilmektedir.
PRP Tedavisi Kimlere Önerilir?
PRP tedavisi herhangi bir yaralanma veya yıpranma sonucu hafif veya orta ölçekli doku hasarına sahip olan; bu yüzden de çeşitli şikayetler deneyimleyen bireylere önerilir. Eğer bu kişiler sahip oldukları rahatsızlık nedeniyle ameliyat olmak istemiyorlarsa veya ameliyat için uygun değillerse PRP tedavisi veya kök hücre tedavisi gibi seçenekleri değerlendirebilirler. Aynı şekilde ameliyat sonrası süreçlerde de bölge dokularının iyileşme sürecini desteklemek için (Doktor bilgisi dahilinde) PRP tedavisine başvurulabilir.
PRP Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Faydalıdır?
PRP tedavisi şu gibi hastalıkların, şikayetlerin ve yaralanmaların tedavisinde kullanılabilir:
- Vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan iyileşmeyen yaralar.
- Hasarlı kıkırdak ve eklem yapıları.
- Menisküs yırtığı.
- Çeşitli ortopedik sorunlar.
- Kırışıklıklar, yara izleri, sivilce izleri, lekeler gibi estetik temelli problemler.
- Vasküler sorunlar.
- Diş hastalıkları.
- Saç dökülmesi.
PRP tedavisi bu gibi durumlarda yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.
PRP Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
PRP tedavisinin avantajları arasında şunlar yer alır:
- Cerrahisiz yapılmaktadır.
- Bölgedeki iyileşme sürecini teşvik etmektedir.
- Dokuların işlevlerini yeniden kazanmalarına yardımcı olmaktadır.
- Hızlı bir uygulamadır.
- Yan etkileri son derece sınırlıdır.
- Genellikle alerjik reaksiyonlara yol açmaz, çünkü tedavi hastanın kendi iyileştirici hücreleri ile yapılır.
- Tedavi süreci konforludur.
- Tedaviden hemen sonra günlük yaşama dönülebilir. İş ve sosyal yaşama devam edilebilir.
PRP tedavisinin avantajları bu şekilde sıralanabilir.
PRP Tedavisi Ağrılı Mı?
PRP tedavisi sırasında hastanın ağrı hissedebileceği iki işlem yapılır. İkisi de enjeksiyon işlemleridir. Kan alım süreci, süreç sırasında özel vakuteynırlar kullanıldığı için sinek ısırığından bile daha ağrısızdır. PRP sıvısının enjeksiyon sürecinde ise enjeksiyon işlemi öncesi bölgeye lokal anestezi kremi sürülebilir. Böylece ağrı hissi önlenebilir.
PRP Tedavisi Tekrarlanabilir Mi?
PRP tedavisi, hastanın ihtiyacı devam ediyorsa doktorun da önerisi dahilinde tekrarlanabilmektedir. PRP tedavisi bu yönüyle de avantajlı bir uygulamadır.
PRP Tedavisi Ne Kadar Sürer?
PRP tedavisi genellikle 30 dakika kadar sürmektedir. Uygulamanın hazırlık aşaması 15 ila 25 dakika içerisinde tamamlanırken, enjeksiyon aşaması ise genellikle 5 dakika içerisinde son bulmaktadır.
PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?
PRP tedavisinin hazırlık aşamasında hastanın kolundan 1 tüp kan alınır. Kan tüpü özel bir cihazın içerisine yerleştirilir. Bu cihaz kan tüpünü yüksek hızlarda döndürür. Merkezkaç kuvveti sayesinde kanın ağır bileşenleri tüpün alt kısmına çöker. Tüpün üst kısmında ise yenileyici ve iyileştirici platelet hücrelerini içeren plazma sıvısı kalır. Bu sıvı enjektör ile alınır ve ilgili bölgelere enjekte edilir. Bu enjeksiyon aşaması öncesinde bölgeye topikal anestezi kremi sürülebilir. Böylece PRP tedavisi ağrısız ve konforlu bir şekilde tamamlanmış olur.
Ankara PRP Tedavisi Fiyatları 2025
Ankara PRP tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.