Omuz Yırtıkları Ankara

Omuz yırtıkları Ankara, omuz eklemini çevreleyen rotator manşet isimli kas grubunun çeşitli nedenlerden zarar görmesi ve yırtılmasıdır. Omuz bölgesini meydana getiren dokular, omuz ve kol hareketlerinin mümkün olabilmesi için son derece önemlidirler. Eklemler, bağ dokular ve kas gruplarından meydana gelen bu dokular birlikte çalışarak bireyin; günlük yaşamındaki sorumluluklarını yerine getirmesini sağlarlar. Aynı zamanda pek çok sportif aktivitenin de mümkün olmasını sağlarlar. Bununla birlikte bu dokular, ciddi fiziksel travmalar sonucu zarar görebilirler. Bu da bölgede şiddetli ağrı oluşmasına ve omuz hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Omzu ilgilendiren yaralanmaların başında omuz kası yırtıkları veya omuz yırtıkları olarak bilinen rahatsızlık yer alır. Yazımızın devamında ‘’Omuz yırtıkları nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Omuz yırtığı tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Omuz yırtıkları tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Omuz yırtıkları kendi kendilerine geçer mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara omuz yırtıkları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Omuz Yırtıkları Nedir?

Omuz yırtıkları, omuz ekleminin çevresinde bulunan rotator manşet isimli kas grubunun travmatik olaylar sonucu zarar görmesidir. Omuz yırtıklarında, rotator manşetin aldığı zararın şiddeti, yaşanan kazanın boyutuna ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Genellikle spor aktiviteleri sırasında gerçekleşen bu yaralanma, yaşlı bireylerde tekrarlayan olumsuz hareketler sonucu da meydana gelebilir. 

Omuz Yırtıkları Neden Olur?

Omuz yırtıkları şu gibi nedenlerden meydana gelebilir:

  • Genç bireylerde omuz yırtıkları genellikle sportif aktiviteler sırasında meydana gelen kazalar sonucu gelişir. Spor kazaları, omuz yırtıklarının en yaygın nedenlerinden biridir.
  • İleri yaştaki bireylerde ise omuz yırtıklarının en yaygın nedeni, ani ve sertçe yapılan boyun ve omuz hareketleridir. Özellikle de ellerin, baş üstü bir pozisyonda kullanılmasına bağlı olarak omuz yırtıkları görülebilir.
  • Trafik kazaları.
  • Yüksekten düşme.
  • Direkt olarak omuz bölgesine darbe alma.
  • Ağırlık kaldırma.
  • Kemik sıkışması.

Omuz yırtıkları bu gibi nedenlerden gelişebilir.

Omuz Yırtıkları Belirtileri Nelerdir?

Omuz yırtıkları belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Omuz bölgesinde ağrı ve yanma hissi.
  • Kas güçsüzlüğü.
  • Omuz ve kol hareketlerinde kısıtlılık.
  • Omuzu hareket ettirmek istememek.
  • Omuz bölgesinde hassasiyet.
  • Ağrı hissinin kronikleşmesi.
  • Günlük sorumlulukları ve aktiviteleri gerçekleştirirken zorlanmak.

Omuz yırtığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Birey, yaralanmanın şiddetine ve tam konumuna göre bu belirtileri daha şiddetli bir şekilde deneyimleyebilir.

Omuz Yırtıkları Kimlerde Görülür?

Omuz yırtıkları için risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • 45 yaşından büyük olmak.
  • Baş üstü spor yapıyor olmak (Mesela basketbol).
  • Ellerin, baş üzerinde kullanılmasını gerektiren bir işe sahip olanlar.
  • Diyabet hastaları.
  • Kemik, kas ve bağ doku hastalıklarına sahip olan bireyler.

Omuz yırtıklarının bu kişilerde görülme ihtimali, genel nüfusa kıyasla daha fazladır.

Omuz Yırtıkları Nasıl Anlaşılır?

Omuz yırtığının karakteristik belirtileri arasında, ilk başlarda pek hissedilir olmayan ancak tedavi geciktikçe belirginleşen, omuz eklemi civarında hissedilen ağrı hissi yer alır. Bununla birlikte sadece ağrı hissine bakarak omuz yırtığı tanısı koymak mümkün değildir. Omuz yırtığının tanılama sürecinde, bölgedeki dokulardan hangilerinin, ne ölçüde etkilendiğini anlamak için çeşitli görüntüleme uygulamaları gerçekleştirilir. Böylece kesin tanı konulabilir.

Omuz Yırtıkları Tehlikeli Mi?

Omuz yırtıkları oldukça tehlikeli yaralanmalardır. Çünkü zamanında ve gerektiği gibi tedavi edilmedikleri takdirde omuz hareketlerinin zorlu ve ağrılı hale gelmesine neden olabilirler. Hatta dokuların ciddi ölçüde zarar gördüğü durumlarda omuz hareketleri büyük ölçüde kısıtlanabilir. Bu da direkt olarak bireyin yaşamını olumsuz etkiler.

Omuz Yırtıkları Kendi Kendine Geçer Mi?

Omuz yırtığı, eğer alınan kas hasarı düşük boyutluysa düzenli dinlenme ve hareketin kısıtlanması ile kendi kendine iyileşebilir. Bununla birlikte tam kat omuz yırtıklarının kendi kendine iyileşmesi mümkün değildir. Hasta omzunun iyileşmesini beklerken şikayetleri günden güne daha da artabilir. Buna bağlı olarak rahatsızlığın tedavisi de gittikçe zorlaşabilir. Bu yüzden omuz yırtıklarının kendi kendine iyileşmesi beklenmemelidir.

Omuz Yırtıkları Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Omuz yırtığı tedavisi genel olarak iki aylık bir süreçtir. Bununla birlikte tedavi süresi, omuz bölgesinin durumuna ve tedavi uygulamalarının detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Omuz Yırtıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omuz yırtıkları genellikle üç farklı uygulama ile tedavi edilir. Bu uygulamalardan ilki, omuzda yer alan ilgili dokuların ideal bir şekilde iyileşmesini sağlayan uygulamalardır. Bunlar arasında sargı işlemleri vs. yer almaktadır. İkinci tedavi uygulaması ise tedavi süresince hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmaya yönelik olan, semptomatik ilaç tedavisidir. Üçüncü tedavi yöntemi ise bölgedeki dokuların yeniden güçlenmesini sağlamak, omuza hareket açıklığını yeniden kazandırmak ve omuza yeniden işlevsellik kazandırmak için yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır. Bu uygulamalarla birlikte omuz bölgesine yönelik enjeksiyon tedavileri de uzman doktor tarafından uygulanabilir.

Ankara Omuz Yırtıkları Tedavisi Fiyatları

Ankara omuz yırtıkları tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button