Lenfödem Ankara
Lenfödem Ankara, bağışıklık sisteminin son derece önemli birer parçası olan lenf damarlarının şişmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Vücudumuzu meydana getiren hücrelerin arasında, hücrelerin ideal bir şekilde çalışabilmesine ve birbirleriyle ideal bir ilişki kurabilmesine yardımcı olan bir sıvı yer alır. Bu sıvı, sürekli olarak dolaşım halindedir. Ancak lenf damarlarını ilgilendiren bazı hastalıklar bahsi geçen sıvının dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Yani bahsi geçen sıvının miktarında anormal bir artış meydana gelir. Buna bağlı olarak da kol ve bacaklarda ödem oluşur, bu bölgelerde şişlikler görülmeye başlar.
Lenfödem hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, meydana gelme nedeninin giderilmesi ile birlikte ortadan kaldırılabilir. Yazımızın devamında ‘’Lenfödem Ankara tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Lenfödem Ankara tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Lenfödem tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Lenfödem Ankara belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara lenfödem tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Lenfödem Nedir?
Lenf damarlarının tıkanması ve hücre arası boşluklarda fazla lenf sıvısı bulunması ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Lenfödem hastalığı, halk arasında ‘’Fil hastalığı’’ ismiyle de bilinmektedir. Lenf sıvısının normalde sürekli olarak süzülmesi ve dolaşım halinde olması gerekir. Ancak lenfödem hastalarında bu dolaşım ve denge hali bozulmuştur. Buna bağlı olarak da hücrelerin arasında normalde olması gerekenden daha fazla lenf sıvısı bulunmaktadır.
Lenfödem Neden Olur?
Lenfödem nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Cerrahi müdahaleler sonucu lenf damarlarının zarar görmesi, tıkanması.
- Radyoterapi uygulamaları ve benzer tedavi işlemleri.
- Genetik etmenler ve ailevi yatkınlık.
- Lenf damarlarına zarar veren fiziksel travmalar.
- Kanser hastalıkları ve tümörler sonucu lenf damarlarının tıkanması.
Lenfödem nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Lenfödem Kimlerde Görülür?
Lenfödem hem kadınları hem erkekleri etkileyen bir hastalıktır. Birincil lenfödem veya primer lenfödem olarak bilinen lenf ödem vakalarının neredeyse 10’da 8’ini kadınlar oluşturmaktadır. Bununla birlikte hastalığın erkeklerde görülmesi de mümkündür. Aile üyelerinden birinde lenfödem hastalığı olan bireyler, bu rahatsızlığa yakalanma konusunda çok daha büyük bir risk altındadırlar.
Lenfödem Belirtileri Nelerdir?
Lenfödem belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Vücudun çeşitli bölgelerinde şişlikler meydana gelmesi.
- Koltuk altı ve kasık gibi bölgelerde şişliklere eşlik eden ağrılar.
- Şişkinliğin bulunduğu bölgede cilt gerginliği meydana gelmesi.
- Şişkinliğin bulunduğu eklem bölgelerinde hareket kısıtlılığı.
- Ağrı hissi.
- İlgili bölgenin görsel olarak zarar görmesi, estetik temelli sorunlar.
- Rahatsızlık hissi.
- Ciltte kalınlaşma.
- Bacak gibi bölgelerde sertleşme.
Lenfödem belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Lenfödem sebebiyle deneyimlenen belirtiler ve bu belirtilerin şiddetleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Lenfödem Ankara Evreleri Nelerdir?
Lenfödemin ilk evresinde, ilgili bölgede oluşan ödem yumuşak bir yapıya sahiptir. Parmakla baskı uygulandığında bölgede iz (çökme) oluşur, parmak çekildiğinde ise bu iz kaybolur. İkinci evrede ödemin sertliğinde artış meydana gelmiştir. Parmakla baskı uygulandığında bölgede iz ve çökme oluşur. Ancak ikinci evrede parmak çekildikten sonra iz ve çökme daha geç bir sürede düzelir. Lenfödemin üçüncü evresinde hastanın şikayetleri artışa geçmiştir. Cilt dokusu son derece serttir. Cildin ilgili bölgelerinde renk değişimi ve enfeksiyon görülebilir.
Lenfödem Ankara Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen lenfödem hastalığı gerek yol açtığı fiziksel şikayetler gerekse de estetik sorunlar nedeniyle bireyin psikolojisini ve genel sağlığını ciddi ölçüde olumsuz etkiler. Bununla birlikte tedavisi geciktirilen lenfödem vakaları, ilerleyen evreler de çok daha zor tedavi edilirler. Bu yüzden lenfödem hastalığının tedavisi aksatılmamalıdır.
Lenfödem Ankara Tehlikeli Mi?
Lenfödem tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık nedeniyle vücudun çeşitli bölgelerinde enfeksiyon gelişebilir. Lenf dolaşımı lenfödem nedeniyle zarar gördüğü için bu enfeksiyonlar ile mücadele gerektiği gibi gerçekleştirilemeyebilir. Buna bağlı olarak enfeksiyon tüm vücuda yayılarak bireyin hayatını tehdit edebilir.
Lenfödem Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Lenf ödem tedavisi genellikle 2 ila 3 hafta kadar sürer. Bununla birlikte bazen tedavi uygulamaları 1 haftadan bile daha kısa sürede tamamlanabilir. Bazen ise tedavi süreci 1 aydan daha uzun sürebilir. Tedavinin süresini etkileyen en önemli iki faktör; hastalığın ilerleme durumu ve tedavi için seçilen yöntemdir.
Lenfödem Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lenfödem tedavisi kapsamında gerçekleştirilen en modern ve başarılı uygulama manuel lenf drenajı işlemidir. Bu işlem sırasında tedaviyi gerçekleştiren uzman doktor, özel egzersizler ve çok katmanlı bandajlar yardımı ile lenf sıvısının dolaşımına yardımcı olur. Böylece bireyin şikayetlerinin azaltılması hedeflenir. Bahsi geçen tedavi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Manuel Lenf Drenajı isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ankara Lenfödem Tedavisi Fiyatları 2025
Ankara lenfödem tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.