Fibromiyalji Ankara

Fibromiyalji Ankara, vücudun belli noktalarında kas ağrısı ile kendisini belli eden, yumuşak dokuların etkilenmesi ile karakterize olan bir romatizma türüdür. Kaslar ve eklemler, hareket sisteminin en önemli bileşenleri arasında bulunurlar. Kemikler ve bağ dokular gibi diğer dokular ile birlikte çalışarak vücut hareketlerinin mümkün olmasını sağlarlar. Bu dokularda, çeşitli nedenlerden lokalize ağrılar görülebilir. Hatta bu ağrılar, bireyin günlük yaşamını olumsuz etkileyecek ölçekte şiddetli olabilir. Fibromiyalji nedeniyle ortaya çıkan ağrılara, yorgunluk ve uykusuzluk gibi şikayetler de eşlik edebilir. Yazımızın devamında ‘’Fibromiyalji tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Fibromiyalji kendi kendine geçer mi?’’, ‘’Fibromiyalji tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara fibromiyalji tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji her yüz kişiden 3’ünü etkileyen, görece yaygın bir romatizma hastalığıdır. Fibromiyalji hastalarında yumuşak dokular ve özellikle de kas dokuları romatizma hastalığından etkilenir. Bu dokularda bölgesel ağrılar görülür. Ağrının hissedildiği bölge dokunmaya karşı hassas olabilir. Birey fibromiyaljiye bağlı olarak çarpıntı hissinden hafıza sorunlarına, çabuk yorulmadan ağrı hassasiyetine kadar pek çok şikayet deneyimleyebilir.

Fibromiyalji Neden Olur?

Fibromiyalji nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen ve sürekli tekrar eden enfeksiyonlar.
  • Ağrının meydana geldiği bölgedeki dokuları etkileyen, ciddi fiziksel travmalar.
  • Aşırı stres ve gerginlik hissi.
  • Genetik etmenler ve ailevi yatkınlık.
  • Anksiyete bozuklukları.
  • Çevresel faktörler.

Fibromiyalji nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Bu gibi sorunlar, bireyin lokalize ağrılar hissetmesine yol açabilirler.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı hissi.
  • Ağrı hissinin normalden daha şiddetli hissedilmesi.
  • Fiziksel uyaranlara karşı normalden daha hassas olmak.
  • El ve ayak gibi uzuvlarda karıncalanma, uyuşma hissi.
  • Çarpıntı hissi.
  • Egzersiz yaparken zorlanmak, çabuk yorulmak.
  • Sindirim sistemi şikayetleri.
  • Hafıza sorunları.
  • Uyku bozukluğu ve uyku ile ilgili sorunlar.
  • Konsantrasyon sorunları.
  • Yorgunluk ve bitkinlik hissi.
  • Özellikle de vücudun üst kısmında kızarıklıklar.
  • Vücudun ilgili bölgelerinde hassasiyet.

Fibromiyalji belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bazı bireyler, bu belirtilerin tamamını hissederken bazıları ise yalnızca birkaç tanesini deneyimleyebilirler. Deneyimlenen belirtilerin şiddeti de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Fibromiyalji Kimlerde Görülür?

Fibromiyalji genellikle genetik etmenler sebebiyle ortaya çıkar. Bu yüzden aile üyelerinden birinde fibromiyalji hastalığı olan bireyler, bu rahatsızlık açısından daha büyük bir risk altındadırlar. Fibromiyalji genellikle kadınlarda, erkeklere kıyasla daha çok görülmektedir. Bu rahatsızlık genellikle 25 ila 55’li yaşlar arasında görülür. Ancak çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan bireyde görülebilmektedir.

Fibromiyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Fibromiyalji bireyin yaşamını ve günlük sorumluluklarını direkt olarak olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bireyler fibromiyaljiye bağlı olarak uyku kalitelerinin azaldığını, sürekli yorgun ve bitkin olduklarını hissedebilirler. İş yaşamlarında performans ve konsantrasyon sorunları deneyimleyebilirler. Fibromiyalji hastalığı bireyin sosyal yaşantısını da olumsuz etkiler. Genel olarak da bireyin yaşam kalitesinde önemli bir düşüş gözlemlenir.

Fibromiyalji Kendi Kendine Geçer Mi?

Fibromiyalji kendi kendine geçmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Yumuşak dokuları ilgilendiren bu hastalık genellikle aylar ve hatta yıllar boyunca devam edebilir. Her ne kadar tehlikeli bir hastalık olmasa da bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilir. Bu yüzden hastalığın kendi kendine geçmesi beklenmemeli, mümkünse en yakın zamanda bir uzman ile iletişime geçilmelidir.

Fibromiyalji Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Fibromiyalji tedavisi, hastanın şikayetleri devam ettiği sürece sürdürülür. Bu tedavi süreci daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi bazen aylar, bazen ise yıllar boyunca devam edebilir. Ancak aktif bir tedaviye devam ediliyorsa hastanın yaşam kalitesi hastalıktan minimal seviyelerde etkilenir. Hasta günlük hayatında çok daha konforlu ve fonksiyoneldir.

Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji tedavisinde birden farklı yönteme başvurulabilir. Bunlar genellikle birlikte kullanılırlar. Öncelikli olarak hastaya, şikayetlerinin giderilmesi için çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Daha sonra ise hastadan çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri yapması istenebilir. Bu süreçte hasta için özel egzersiz ve yoga programları hazırlanabilir. Fizik tedavi masajları ve nöral terapi, tetik nokta enjeksiyonu, kuru iğne tedavisi gibi uygulamalar ile hastanın tedavi süreci profesyonel olarak desteklenebilir.

Ankara Fibromiyalji Tedavisi Fiyatları 2024

Ankara fibromiyalji tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button