Eklem Kireçlenmesi Ankara

Eklem kireçlenmesi Ankara, kemiklerin uç kısımlarında bulunan kıkırdak isimli yapıların, zaman içerisinde aşınması ve yıpranması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Eklem kireçlenmesi tıp dilinde osteoartrit olarak da isimlendirilmektedir. Kemikler, insanların hareket sistemleri için son derece önemli yapılardır. Bununla birlikte ideal bir şekilde çalışabilmek için farklı dokuların da yardımına ihtiyaç duyarlar. Mesela kemiklerin birleşim noktalarında, her iki kemiğin de ideal bir şekilde çalışmasına yardımcı olan kıkırdak yapıları bulunur. Bu kıkırdaklar, kemiklerin zarar görmesini önler ve sorunsuz bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olurlar. Bununla birlikte zaman içerisinde aşınabilir ve eklem kireçlenmesi sebebiyle hastanın yaşamını zorlaştırabilirler. Yazımızın devamında ‘’Eklem kireçlenmesi neden olur?’’, ‘’Eklem kireçlenmesi tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Eklem kireçlenmesi kendi kendine geçer mi?’’ ve ‘’Eklem kireçlenmesi tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara eklem kireçlenmesi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Eklem Kireçlenmesi Nedir?

Kemik dokularının uç kısmını çevreleyen kıkırdak isimli dokuların, zaman içerisinde tekrarlayan hasara ve benzer etmenlere bağlı olarak zarar görmesi durumudur. Osteoartrit olarak da isimlendirilen eklem kireçlenmesi en sık diz bölgesinde meydana gelir. Bununla birlikte kalça ekleminde, parmaklarda ve ayaklarda da görülebilir. Birey eklem kireçlenmesine bağlı olarak eklemlerinde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı gibi şikayetler deneyimleyebilir.

Eklem Kireçlenmesi Neden Olur?

Eklem kireçlenmesi nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Aşırı kilolu olmak, obezite.
  • İlerleyen yaş.
  • Eklemleri ilgilendiren enfeksiyonların sık sık tekrar etmesi.
  • Yüksekten düşme ve trafik kazaları gibi fiziksel travmalar.
  • Direkt olarak eklem bölgesine darbe alınması.
  • Eklem bölgesinin aşınmasına neden olabilecek davranışların düzenli olarak, uzun bir süre boyunca devam etmesi.

Eklem kireçlenmesinin nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Eklem Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Eklem kireçlenmesi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Eklemlerde hareket sırasında veya hareket son bulduktan sonra hissedilen ağrı hissi. Bu his genellikle hareket sırasında daha şiddetlidir.
  • Eklemlerin, özellikle de sabah yeni uyanıldığında veya uzun bir süre hareketsiz yatıldığında sert hissedilmesi. 
  • Eklem bölgelerinin harekete ve dokunmaya karşı hassas olması.
  • Eklem bölgelerinin eskisi kadar esnek olmaması, buna bağlı olarak da hareket kısıtlılığı.
  • Eklemlerden, hareket sırasında gelen gıcırtı ve kıtırtı sesleri.
  • Eklem bölgelerinde şişlik hissi.

Eklem kireçlenmesi belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bahsi geçen belirtileri şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Eklem Kireçlenmesi Kimlerde Görülür?

Eklem kireçlenmesi her yaştan bireyi etkileyebilse de 65 yaşından daha büyük olan bireylerde, kireçlenme sorunu daha sık görülmektedir. Aşırı kilolu olan veya obezite hastası olan bireyler de eklem kireçlenmesi konusunda daha büyük bir risk altında olabilirler. Eklem kireçlenmesinin diğer risk faktörleri arasında ise; eklemlerin sık kullanımı ve aile üyelerinden birinde eklem kireçlenmesi bulunması yer almaktadır.

Eklem Kireçlenmesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Eklem kireçlenmesi ve bu kireçlenmeye eşlik eden şikayetler tıbbın farklı disiplinleri tarafından, koordineli olarak yönetilen bir tedavi süreci ile giderilebilir. Bu tedavi sürecinde en çok fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü ile ortopedi ve travmatoloji bölümü rol oynar. Bu alanlarda hizmet veren uzman tıp doktorları hastalarının şikayetlerini değerlendirebilir, onların ihtiyaçlarına yönelik özel tedavi programları planlayabilir. Böylece hastanın yaşam kalitesi iyileştirilmiş, şikayetleri azaltılmış ve gelecekte gelişebilecek daha ciddi eklem sorunları önlenmiş olur.

Eklem Kireçlenmesi Nasıl Önlenir?

Eklem kireçlenmesini önlemek isteyen bireylere şu gibi önerilere dikkat etmeleri tavsiye edilir:

  • Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek.
  • Düzenli olarak, sağlık durumuna ve yaşa uygun egzersizler yapmak.
  • Kalsiyum ve C vitamini açısından zengin bir diyete sahip olmak.
  • Eklem bölgesini ilgilendiren şikayetleri ihmal etmemek, en yakın zamanda uzman bir doktor ile görüşmek.

Eklem kireçlenmesi, bu gibi noktalara dikkat edilerek belli ölçülerde önlenebilir.

Eklem Kireçlenmesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Eklem kireçlenmesi tedavisi, tedavi sırasında başvurulan yöntemin türüne ve eklem kireçlenmesinin şiddetine göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Doktorunuz size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra eklem kireçlenmesinin tedavi süresi hakkında sizi bilgilendirecektir.

Eklem Kireçlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eklem kireçlenmesi tedavisi sırasında daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi farklı tedavi uygulamalarına başvurulabilir. Mesela bu uygulamaların başında, hastanın çok daha işlevsel bir ekleme sahip olabilmesi ve eklem bölgesindeki hücre yıpranmasının durdurulabilmesi için başvurulan fizik tedavi işlemleri gelir. Bu işlemler özel egzersizler, sıcak uygulama ve eklem enjeksiyonu gibi gelişmiş yöntemler ile yapılırlar. Eklem enjeksiyonu olarak hotoz ibiği (hyalurnoik asit), kök hücre tedavisi ve PRP gibi tedaviler uygulanabilir.

Ankara Eklem Kireçlenmesi Tedavisi Fiyatları 2024

Ankara eklem kireçlenmesi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button