Duruş Bozuklukları Ankara
Duruş bozuklukları Ankara, beden duruşunun herhangi bir nedenden ideal olmaması durumudur. İnsanların hareket sistemlerini meydana getiren doku ve organlar, bedenin ideal ve sağlıklı bir duruşa sahip olmasına yardımcı olurlar. Bununla birlikte hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak, bazı önerilmeyen hareketleri sürekli tekrarlamak ve fiziksel travmalar bedenin duruşuna zarar verebilir. Sürekli olarak belli pozisyonlarda çalışmak veya yürümek de duruş bozukluklarına neden olabilir. Bu bozukluklar bireyin hem beden görünümüne hem de ilgili hareket sistemi doku ve organlarına zarar verirler. Bu yüzden de duruş bozukluklarının ihmal edilmemesi gerekir. Günümüzde çeşitli fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile duruş bozukluklarını gidermek, bireyin ideal bir postüre sahip olmasını sağlamak mümkündür. ‘’Duruş bozuklukları nasıl geçer?’’, ‘’Hangi hastalıklar duruş bozukluklarına yol açabilir?’’, ‘’Duruş bozuklukları nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Duruş bozuklukları kendi kendilerine geçer mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara duruş bozuklukları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Duruş Bozuklukları Nedir?
Duruş bozukluğu, vücudun ideal dengeli duruşunun çeşitli nedenlerden dolayı bozulmasıdır. Duruş bozukluklarının pek çok türü vardır. Mesela kambur duruş, duruş bozuklukları arasında en sık rastlanılanıdır. Bununla birlikte kalçanın daha çıkık olması, göbeğin daha önde olması, baş ve boyun bölgesinin öne doğru eğimli olması ve omuzların düşük olması gibi duruş bozuklukları da oldukça yaygındır. Bu bozuklukların bireyin hem görünümünü hem de kas ve iskelet sağlığını olumsuz etkilediği unutulmamalıdır.
Duruş Bozuklukları Neden Olur?
Duruş bozuklukları şu gibi nedenler sonucu meydana gelebilir:
- Yanlış bir pozisyonda oturmak.
- Yanlış bir pozisyonda çalışmak.
- Yanlış bir pozisyonda uyumak.
- Çocukken edinilen yanlış duruş, uyku ve oturma pozisyonları.
- Tekrar eden, uzun süredir devam eden fiziksel travmalar.
- Genetik etmenler.
- Yüksekten düşme, trafik kazaları vb. fiziksel travmalar.
- Aşırı kilolu olmak, obezite.
- Gebelik dönemi.
Duruş bozuklukları bu gibi nedenler sonucu meydana gelebilir. Çoğu zaman duruş bozukluklarının ortaya çıkmasında, bu nedenlerden birden fazlası rol oynamaktadır.
Duruş Bozuklukları Nasıl Anlaşılır?
Şu gibi belirtiler bireyde mevcutsa duruş bozukluğundan şüphelenilebilir:
- Sırtın kambur bir duruşa sahip olması.
- Baş ve boyun bölgesi öne doğru eğimli olabilir.
- Dizlerin bükük bir pozisyona sahip olması.
- Bel çukurluğunun artmış olması.
- Göbek bölgesinin öne doğru çıkması.
- Kalça bölgesinin dışa doğru çıkık olması.
- Omuzların düşük olması.
- Omuzların öne doğru salınmış olması.
Duruş bozukluğu belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Hangi Hastalıklar Duruş Bozukluklarına Yol Açar?
Pek çok hastalık ve yaralanma türü duruş bozukluklarına yol açabilir. Mesela yaşlılarda duruş bozukluklarının en önemli nedeni kemik erimesidir. Gençlerde ise fiziksel travma, spor sakatlıkları ve skolyoz gibi hastalıklar duruş bozukluklarına neden olabilir. Çocuklarda görülen duruş bozukluğu nedenleri arasında ise çocuk felci ve Scheuermann hastalığı gibi rahatsızlıklar yer almaktadır.
Duruş Bozuklukları Kimlerde Görülür?
Duruş bozuklukları, her yaştan ve cinsiyetten bireyde görülebilmektedir. Bununla birlikte çocukluk ve ergenlik döneminde olan bireylerle yaşlı bireylerde duruş bozuklukları daha yaygındır. Özellikle de çocukların ve ergen bireylerin duruş bozuklukları, ideal tedavi ve rehabilitasyon işlemleri ile tamamen düzeltilebilir. Böylece gelecekte çok daha sağlıklı bir postüre sahip olmaları sağlanabilir.
Duruş Bozuklukları Kendi Kendine Geçer Mi?
Duruş bozuklukları kendi kendilerine iyileşen rahatsızlıklar değillerdir. Hatta tedavi edilmediklerinde veya ihmal edildiklerinde çok daha şiddetli bir form alabilirler. Bu yüzden duruş bozukluklarının kendi kendilerine geçmesi beklenmemelidir.
Duruş Bozuklukları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen duruş bozuklukları, bireyin yaşamı boyunca sağlıksız, estetik açıdan hoş bulunmayan bir postüre (duruşa) sahip olmasına yol açabilir. Bu sorun bireyin psikolojisini, özgüvenini ve bedensel sağlığını olumsuz etkileyebilir. İleride duruş bozukluklarına bağlı olarak çok daha ciddi kas ve iskelet sistemi hastalıkları meydana gelebilir. Bu yüzden duruş bozukluğu tedavisi aksatılmamalıdır.
Duruş Bozuklukları Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Duruş bozukluğu tedavisi, birey sağlıklı bir postüre sahip olana kadar devam eder. Tedavinin süresi, tedavi sırasında kullanılan uygulamanın türüne göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Duruş Bozuklukları Tedavisi Nasıl Olur?
Duruş bozukluğu tedavisi farklı uygulamalar ile yapılabilir. Bu uygulamalar arasından ilk olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleri seçilir. Bu işlemler kapsamında ilk olarak duruş bozukluğunun türü belirlenir. Daha sonra ise bu duruş bozukluğunu gidermek için hangi dokuların ve bölgelerin güçlendirilmesi gerektiğine karar verilir. En nihayetinde ise bu bölgeleri güçlendirmeye yönelik özel egzersiz programları hazırlanır. Bu programlar hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna özel olarak oluşturulurlar.
Ankara Duruş Bozuklukları Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara duruş bozuklukları tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.