Boyun Fıtığı Ankara
Boyun fıtığı Ankara, boyun bölgesindeki omurga disklerinin yırtılması ve içeriklerinin boyun sinirlerine baskı yapması sonucu meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Omurga kemikleri arasında, içleri jelatini andıran bir sıvıyla dolu olan diskler yer alır. Bu diskler hem omurgaların birlikte, rahat bir şekilde çalışmasına yardımcı olurlar hem de üstlerine binen yükün daha ideal bir şekilde dağılmasını sağlarlar. Yani omurgaların zarar görmesini engeller ve onların görevlerini ideal bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olurlar. Zaman içerisinde boyun bölgesinde yer alan bu diskler zarar görebilirler. Bu zararın şiddetine bağlı olarak da bölgedeki sinir dokularına baskı oluşturabilirler. Boyun fıtığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, boyun ağrılarından bölgesel uyuşmalara kadar pek çok soruna yol açabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Boyun fıtığı tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Boyun fıtığı kendi kendine geçer mi?’’, ‘’Boyun fıtığı tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Boyun fıtığı tedavisi nasıl olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara boyun fıtığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı, boyun bölgesindeki omurga diskinin yırtılması ve içerisindeki jeli andıran sıvının boyun sinirlerine baskı yapması ile karakterize olan bir omurga hastalığıdır. Bel fıtığı ile birlikte en sık rastlanılan omurga hastalıklarından biridir. Boyun fıtığı, boyun ve omuz bölgesinde ağrıya yol açtığı gibi; kollara ve ellere de uzanan bir rahatsızlık hissi meydana getirebilir. Özellikle de masa başında, önerilmeyen bir pozisyonda çalışan bireylerde sıklıkla görülmektedir.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Boyun fıtığı nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Fiziksel travmalar boyun fıtığına yol açabilir.
- Boyun bölgesinin zorlanmasına bağlı olarak boyun fıtığı meydana gelebilir.
- Boyun düzleşmesi.
- Masa başı çalışan bireylerde ekrana bakma pozisyonunun yanlış olması.
- Oturma ve uyku pozisyonlarının yanlış olması.
- İlerleyen yaş.
- Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak.
- Genetik etmenler ve ailevi yatkınlık.
Boyun fıtığı nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Boyun fıtığı, bu nedenlerden yalnızca biri veya birden fazlası sebebiyle ortaya çıkabilir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Kafanın hemen arka bölgesinden başlayıp boyuna doğru inen ağrı hissi.
- Boyundan kollara doğru yayılan şiddetli ağrı hissi.
- İlgili bölge ve uzuvlarda elektriklenme, karıncalanma hissi.
- Kol ve el kaslarında güçsüzlük.
- Bireyin reflekslerinde zayıflama ve azalma meydana gelmesi.
- Etkilenen kolun incelmesi.
- Sırt bölgesine, kollara ve omuzlara yayılan ağrı hissi.
- El becerilerinde azalma meydana gelmesi.
Boyun fıtığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Belirtilerin sayısı ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Boyun Fıtığı Kimlerde Görülür?
Boyun fıtığı genellikle 20 ila 40 yaşlar arasında bulunan bireylerde görülmektedir. Erkeklerde daha sık görülse de kadınlarda da rastlanması mümkündür. Boyun fıtığı özellikle de ağırlık kaldırma, itme ve çekme gerektiren işlerde çalışan kişilerde daha yaygın görülmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen boyun fıtığı şu gibi sorunlara neden olabilir:
- Omurilik ve omurga gibi bölgelerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
- Boyun fıtığına bağlı deneyimlenen ağrı ve uyuşma gibi şikayetlerin şiddeti artabilir. Birey hareket etmekte, günlük işlerini yapmakta ve iş yaşamına devam etmekte zorlanabilir.
- Boyun fıtığının etkilendiği bölgelerde kalıcı zayıflama ve güçsüzlük gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığı zamanında, gerektiği gibi tedavi edilmezse bu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Boyun Fıtığı Tehlikeli Mi?
Boyun fıtığı son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık nedeniyle ileride felç gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Çünkü tedavi edilmeyen omurga diski, bölgedeki sinir hücrelerine kalıcı zararlar verebilir. Bu da sinir demetlerinin görevlerini yerine getirmesini zorlaştırır ve felç/felç benzeri tablolara yol açabilir.
Boyun Fıtığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Boyun fıtığı tedavisinin süresi genellikle 4 ila 6 hafta kadar sürmektedir. Tedavi sürecinde başvurulan uygulamaların türüne, sayısına ve boyun fıtığının ne kadar ilerlemiş olduğuna göre bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boyun fıtığı tedavisinde genel olarak tercih edilen iki temel tedavi uygulaması vardır. Bunlardan ilki fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ve çeşitli enjeksiyon tedavileridir. Bu uygulamalar sayesinde özellikle de başlangıç dönemindeki fıtık sorununa bağlı ortaya çıkan şikayetler giderilebilir, hastalığın ilerlemesi kontrol altına alınabilir. Bu uygulama fıtık ameliyatına uygun olmayan bireyler tarafından da yaygın bir şekilde tercih edilir. Boyun fıtığının tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise boyun fıtığı ameliyatıdır. Ameliyat ile bölgedeki fıtık temizlenebilir. Sonrasında ise hasta yine fizik tedavi uygulamalarına katılabilir.
Ankara Boyun Fıtığı Tedavisi Fiyatları 2025
Ankara boyun fıtığı tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.