Bel Fıtığı Ankara

Bel fıtığı Ankara, bel bölgesindeki omurga disklerinin zaman içerisinde zarar görüp yırtılması ve daha sonra ise bölgedeki sinir demetlerini sıkıştırması sonucu meydana gelen hastalıktır. Omurga kemiklerinin arasında, bu kemiklerin görevlerini ideal bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olan özel diskler yer alır. Bu disklerin dış tabakaları zaman içerisinde zarar görebilir. Buna bağlı olarak da içerikleri, bölgeye doğru taşabilir. Taşan kısımlar ise bölgede yer alan sinir dokuları üzerinde baskı oluşmasına yol açabilirler. Sinir dokularının etkilenmesi de bölgeden, bacaklara doğru yayılan ağrılara, uyuşma hislerine yol açabilir. Bel fıtığı olarak bilinen bu rahatsızlık hastanın yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. Yazımızın devamında ‘’Bel fıtığı tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Bel fıtığı tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Bel fıtığı belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara bel fıtığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, bel bölgesinde yer alan omurga diskinin yırtılması ve disk içeriğinin bölgedeki sinir dokularına baskı yapması ile karakterize olan bir omurga hastalığıdır. Bel fıtığı görece yaygın bir rahatsızlıktır. Bel fıtığı nedeniyle ciddi bel ağrıları deneyimlenebilir, ilerleyen durumlarda bireyin çalışması ve günlük yaşamına devam etmesi güçleşebilir. Bel fıtığı günümüzde çeşitli cerrahi uygulamalar ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları sayesinde tedavi edilebilmektedir.

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel fıtığı nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kontrolsüz ve önerilmeyen bel hareketlerinin tekrar edilmesi.
  • Ağır yük kaldırmak.
  • Önerilmeyen yöntemlerle aniden ağır bir yük kaldırmak.
  • Uzun süre boyunca ayakta durmak.
  • Önerilmeyen oturma pozisyonları.
  • Yüksekten düşme ve trafik kazası gibi fiziksel travma kaynakları.
  • Direkt olarak bel bölgesine ciddi bir darbe almış olmak.
  • Bel bölgesini zorlamak.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak.

Bel fıtığının nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Bel bölgesinde ağrı hissi.
  • Bel ağrısının sırt, boyun ve kürek kemiği bölgesine yayılması.
  • Eğilme gibi sırt hareketleri sırasında zorlanmak, ağrı hissi duymak.
  • Bel bölgesinde kas güçsüzlüğü meydana gelmesi.
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde uyuşma, karıncalanma ve hissizlik meydana gelmesi.
  • Ayakta dururken ağrı hissi.
  • Öksürürken bel ağrısı.
  • Geceleri uyurken bel ağrısının şiddetlenmesi.
  • Sırt kaslarının kontrolsüz bir şekilde kasılması, sırt kası spazmı.
  • Yürüyüş sırasında bel ağrılarının artışa geçmesi.
  • Boşaltım ve sindirim sistemi sorunları.

Bel fıtığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler ve şiddetleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?

Bel fıtığı genellikle erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte kadınlarda da görülmesi mümkündür. Bel fıtığı ilk olarak 30 ila 50 yaşlarında ortaya çıkar. Özellikle de ağırlık kaldırma gerektiren bir işte çalışan bireyler bel fıtığı açısından risk altındadırlar.

Bel Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen veya tedavisi geciktirilen bel fıtığı vakalarında birey idrarını ve gaitasını tutmakta zorlanabilir. Gerek bu nedenden gerekse de deneyimlediği ağrılar sebebiyle çalışma yaşamına devam etmekte zorlanabilir. Ciddi hareket problemleri çekerek günlük işlerini bile yerine getirmekte güçlük çekebilir. Bu yüzden bel fıtığı tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır.

Bel Fıtığı Tehlikeli Mi?

Bel fıtığı genel olarak tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Boyun fıtığında olduğu gibi felç gibi ciddi tabloların görülmesi beklenmez. Bununla birlikte uzun süre tedavi edilmeyen bel fıtığına bağlı olarak vücudun çeşitli bölgelerinde fonksiyon kayıpları meydana gelebilir. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi birey idrar kaçırma gibi sorunlar yaşayabilir. Bu sorunların önlenmesi için zamanında tedavi çok önemlidir.

Bel Fıtığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bel fıtığı tedavisi, tedavinin hangi yöntemle yapıldığına göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Mesela cerrahi tedaviler genellikle birkaç saat içerisinde tamamlanır ve yaklaşık 1 aylık bir iyileşme sürecine sahiptirler. Fizik tedavi uygulamaları ise görece daha uzun süre devam eder ancak cerrahi gerektirmedikleri ve ameliyat riski barındırmadıkları için daha avantajlıdırlar.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı tedavisi kapsamında çeşitli uygulamalara başvurulabilir. Mesela bu uygulamaların başında fizik tedavi işlemleri gelir. Fizik tedavi kapsamında yüzeysel ısı uygulaması (sıcak tedavi) ve izometrik egzersiz işlemleri gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde tedavi sürecinde hastanın özel bir bel korsesi giymesi gerekebilir. Nöral terapi, tetik nokta enjeksiyonu, kuru iğneleme gibi enjeksiyon yöntemleri uygulanabilir. Bunların yetersiz kaldığı durumlarda bel fıtığını tedavi etmek için cerrahi operasyonlara başvurulur. Cerrahi operasyonlar sonrasında, hasta iyileşme sürecindeyken fizik tedavilere devam edebilir. Böylece bel bölgesinin iyileşme hızı artabilir ve bölgenin eskisi gibi hareket etmesi mümkün olabilir.

Ankara Bel Fıtığı Tedavisi Fiyatları 2025

Ankara bel fıtığı tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button